Κατατακτήριες εξετάσεις – Οδηγός για μία απόφαση ζωής
Τι είναι οι κατατακτήριες εξετάσεις;
Οι κατατακτήριες εξετάσεις αποτελούν μία δεύτερη ευκαιρία για πτυχιούχους που επιθυμούν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους με ένα δεύτερο πτυχίο. Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που δηλώνουν τη συμμετοχή τους στις κατατακτήριες εξετάσεις. Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αυτή είναι ασαφείς και προκαλούν σύγχυση και πολλές φορές οδηγούν σε λάθη. Για αυτό, σας έχουμε μαζέψει τις σημαντικότερες πληροφορίες και ημερομηνίες των κατατακτήριων εξετάσεων.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις;
Στις κατατακτήριες εξετάσεις μπορούν να συμμετάσχουν πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών και απόφοιτοι ή απόφοιτες ΙΕΚ και Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας.
Πότε και πως μπορείς να μάθεις την ύλη των κατατακτήριων εξετάσεων;
Τα μαθήματα αλλά και η εξεταστέα ύλη του κάθε μαθήματος ξεχωριστά, ανακοινώνεται από την γραμματεία της Σχολής συνήθως την άνοιξη κάθε έτους. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς την επιλογή των μαθημάτων με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά συχνά αλλαγές και σε μαθήματα αλλά και στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων (π.χ. αλλαγή βιβλιογραφίας,…) από κάθε Σχολή. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δέσμευση ώστε συναφείς Σχολές να επιλέγουν τα ίδια μαθήματα ως προς τις κατατακτήριες εξετάσεις. Τα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια Βιτάλη φροντίζουν να έχουν πάντα την ενημερωμένη ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων κάθε τμήματος. Στις κατατακτήριες εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία διαφορετικά μαθήματα. Τα μαθήματα αυτά ορίζονται από την κάθε Σχολή ξεχωριστά και συνήθως είναι μαθήματα του 1ου ή του 2ου εξαμήνου.
Πότε και πώς δηλώνεις συμμετοχή στις εξετάσεις;
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Οι αιτήσεις για τις κατατακτήριες εξετάσεις υποβάλλονται στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος που επιθυμείτε να συνεχίσετε τις σπουδές σας. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων διαρκεί από την 1η έως την 15η Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις είναι ηλεκτρονικές και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι ο τίτλος αποπεράτωσης του σπουδών της προηγούμενης Σχολής ή της προηγούμενης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να τηρήσετε αυτήν την προθεσμία.
Πότε διεξάγονται οι κατατακτήριες εξετάσεις;
Οι κατατακτήριες εξετάσεις διεξάγονται κάθε χρόνο στο διάστημα μεταξύ 1ης και 20ης Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα των εξετάσεων ανακοινώνεται από τις γραμματείες του κάθε Τμήματος Υποδοχής τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την εξέταση του πρώτου μαθήματος.
Έτσι οι υποψήφιοι έχουν επαρκή χρόνο για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα επανάληψης τους και να αποφύγουν τα λάθη της τελευταίας στιγμής. Διάβασε το άρθρο μας “Τα 10 Συχνότερα Λάθη που Κάνουν οι Υποψήφιοι στις Κατατακτήριες” για να μην είσαι και εσύ ένας από τους πολλούς υποψηφίους που πέφτουν στις παγίδες του άγχους και της πίεσης των τελευταίων ημερών πριν τις κατατακτήριες εξετάσεις.
Σε ποιο εξάμηνο θα εισαχθείς μετά τις εξετάσεις;
Η κάθε Σχολή με την ανακοίνωση των κατατακτήριων εξετάσεων κάθε έτους ανακοινώνει και το έτος εισαγωγής κάθε υποψήφιου ανάλογα με τον προηγούμενο τίτλο Σπουδών. Η εισαγωγή μπορεί να γίνει στο 1ο ή στο 2ο ή στο 3ο έτος (ουσιαστικά εξαρτάται από την συνάφεια της πρώτης Σχολής του υποψήφιου).
Ποιοι είναι οι τρόποι εξέτασης των κατατακτήριων εξετάσεων;
Σε κάθε μάθημα ο υπεύθυνος καθηγητής της Σχολής επιλέγει τον τρόπο εξέτασης ο οποίος μπορεί να είναι θέματα ανάπτυξης ή ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή και τα δύο ταυτόχρονα χωρίς προκαθορισμένο τρόπο.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας στις κατατακτήριες εξετάσεις;
Σε κάθε Σχολή ορίζεται ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων οι οποίοι μπορούν να εισαχθούν μέσω των κατατακτήριων εξετάσεων κάθε έτος. Το ποσοστό αυτό είναι το 12% του αριθμού των φοιτητών που έχουν εισαχθεί στην συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Για να έχουν δικαίωμα εισαγωγής όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν γράψει σε κάθε μάθημα και πάνω από την βάση.
Ως αποτέλεσμα είναι ότι οι εισακτέοι σε κάθε Σχολή μέσω των κατατακτήριων εξετάσεων μπορεί να είναι από κανένας μέχρι τον μέγιστο αριθμό που καθορίζεται από το ποσοστό 12% των εισακτέων μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.
Πρέπει η σχολή που θα επιλέξω να είναι σχετική με την προηγούμενη σχολή που φοιτούσα;
Η απάντηση είναι όχι. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των κατατακτήριων εξετάσεων είναι ότι δεν περιορίζεστε από την αρχική σας σχολή. Έχετε τη δυνατότητα να εισαχθείτε σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμείτε, ανεξάρτητα από την προηγούμενη ειδίκευσή σας (μοναδική διαφοροποίηση η οποία είναι συνάρτηση της συνάφειας του πρώτου τίτλου σπουδών είναι το έτος εισαγωγής). Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για εσάς, επιτρέποντάς σας να ακολουθήσετε τον αληθινό σας προορισμό επιστημονικά και επαγγελματικά.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας στις κατατακτήριες;
Η επιτυχία στις κατατακτήριες εξετάσεις βασίζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις. Στην κατάλληλη προετοιμασία για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων αλλά και στην ορθή επιλογή της Σχολής που έχει σχέση και με τον ανταγωνισμό στις κατατακτήριες εξετάσεις.
Οι κατατακτήριες εξετάσεις είναι μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσετε το μέλλον σας και να ακολουθήσετε τα όνειρά σας. Αυτή η διαδικασία απαιτεί προετοιμασία, αφοσίωση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Με την κατάλληλη προετοιμασία και την αποφασιστικότητα, μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας και να ξεκινήσετε μια νέα φάση στη ζωή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για τη σωστή προετοιμασία σας στις κατατακτήριες εξετάσεις!